Inget drömavslut denna gång

3 juni, 2017

För några år sedan lärde jag känna Brahe Basket, via Peter Johansson dåvarande Headcoach i Brahe Basket. Allt startade med ett samarbete där jag hjälpte Peter med de skador som under säsongen drabbade hans spelare i damlaget. Under många samtal med Peter i samband med diverse landslagssamlingar fick jag en fördjupad förståelse för basketen i regionen och för Brahe i synnerhet. När det stod klart att Peter valt att gå vidare till nya spännande uppdrag så valde Brahe Basket att satsa på undertecknad som huvudtränare för klubbens dam verksamhet i förbundsserien. Efter drygt 15 år som ungdomstränare så öppnades möjligheten för mej att arbeta med seniorbasket på förbundsserienivå. Den möjlighet Brahe gav mej genom detta förtroende är jag mycket tacksam över. Tack Peter för de goda vitsorden du gett mig i olika sammanhang.

Som nyinflyttad till Småland är jag väldigt tacksam för hur Brahe Basket och dess medlemmar öppnade sina armar och välkomnade mig till Huskvarna, tack vill jag även rikta till övriga föreningar som även de haft ledare och spelare som varit välkomnande och stöttande. Basket förenar. Under de senaste 19 åren har basketen varit en väldigt stor del av mitt liv. Även om det ibland har varit tungt med sena träningspass, resor etc är ändå känslan av gemenskap, att se individer och gruppers utveckling samtidigt som jag fått möjligheten att utveckla mitt ledarskap värt tiden i hallen och våra resor.

Inom Brahe Basket finns väldigt mycket hjärta för verksamheten och många som jobbar mängder ideella timmar för att få verksamheten att gå runt. Inför säsongen 16/17 stod Brahe inför ett beslut om hur man skulle driva dam verksamheten vidare. Klubben beslutade att gå ut hårt och stärka den verksamhet som redan bedrevs. Arbetet inleddes med att rekrytera nya spelare då laget endast hade 3 spelare kvar från säsongen innan. Med gemensamma krafter lyckades föreningen samla en trupp med högst kompetenta spelare i en mix av egna produkter och nyrekryteringar. Jag är tacksam för det arbete som dessa personer lagt ner på detta.

Säsongen blev kantad av en hel del motgångar. Initialt av några skador som skakade om lite i truppen. Men det största problemet var svårigheterna att på ett snabbt och effektiv sätt skapa en bra gruppdynamik vilket naturligtvis var mitt ansvar. Utan en god gruppdynamik så är det alltid svårt att lyfta grupper till nya höjder. Vi kom till säsongen med 2 spelare som haft en ledande roll i sitt klubblag året innan. Pressen på spelarna att prestera var hög från start samtidigt som spelarna inte helt hade hunnit acklimatisera sig till sin nya omgivning.

Våren -17 har varit en väldigt tuff tid för Brahes representationslag. Olyckliga skador och sjukdomar har gjort att laget lidit framförallt under träningarna. Detta har i sin tur resulterat i att samspelet under matcherna stundtals varit under all kritik. Laget fastnade i en negativ spiral och vi hade svårt att finna en väg ur denna.

Det blev en vinst i sista matchen, men helt utan positiv inverkan på lagets säsong. Tyvärr tappade bygden ett lag i basketettan kommande säsong.

De har krävts en underbart förstående och tålmodig fru under alla dessa år. Något som jag är oerhört tacksam för att ha. Nu kommer min familj växa och med det så meddelade jag klubben tidigare i vår att jag ämnar att ta ett kliv tillbaka från huvudansvar inom min coachkarriär och fokusera på min familj och mitt företag.

Givetvis är de tungt för mej att ta klivet och lämna klubben i den situation som vi hamnat i. Min drivkraft under slutet av säsongen och även i kvalet var stor för att lyckas säkra en plats i basketettan, klubben och dess medlemmar var värda mer än de resultat vi levererat under gångna säsongen. Personligen blev kvalet en speciell situation då den sista matchen denna säsong också skulle bli min sista på obestämd tid i rollen som huvudansvarig. Tyvärr räckte det inte för att rädda laget kvar vilket givetvis är en stor besvikelse.

Jag hoppas innerligt att arbetet med basketen i bygden kommer fokuseras på att bygga en grund som gynnar de som vill utöva sporten. Med den drivkraft som finns inom bygdens basket och speciellt inom Brahe Basket så är jag övertygad om att plattformen för ungdomar på alla nivåer inom basketen kommer att stärkas och med detta kommer också platserna i förbundsserierna behållas i vårt närområde. Jag vill rikta ett tack till alla eldsjälar som lägger sin tid på att på olika sätt stödja basketen, utan er och era insatser lever sporten inte vidare! Jag älskar basket och hoppas få ta med min familj på många bra matcher i framtiden och förhoppningsvis har bygden snart även ett lag i högsta liga på damsida. Som ett avslut vill jag rikta ett stort tack till samtliga sponsorer som stöttar basketen och Brahe Basket och även till alla coacher och spelare som fått mig att försöka utveckla mig själv som baskettränare och individ.

Vi ses i hallarna,

Coach Häggström

DSC_5519