SM-silver 2004

Den magiska säsongen 2003/2004, då damlaget kämpade sig till ett välförtjänt SM-silver minns vi ofta och gärna. Men hur var det nu egentligen? Hur gick det gick till i det så smått kultomspunna slutspelet framåt vårkanten? Följ med på en djup genomgång av hela Brahes slutspel, ändå in till den sista finalförlusten.

Kvartsfinal (vs. Visby Ladies)

Kvartfinal 1: 20/3 Brahe Basket – Visby Ladies 80 – 66 (1-0 i matcher till Brahe)

Matchen började inget vidare för Brahe, men den fick ett gott slut! Visby hade ledningen efter första perioden, 18 – 27, och det såg inget vidare ut. Då började hemmalaget en mäktig upphämtning. Den inleddes med fyra poäng från Anna Bjällmark och slutade med att Brahe gjort 17 raka poäng och tagit ledningen. In bit in i tredje perioden hade Brahe gjort 36 – 6 sedan Bjällmark startade rycket, och Visby hade tappat hoppet.

– Vi var nervösa i inledningen, det var play-off och vi mötte ett bra lag på hemmaplan, var tvungna att vinna… men så plötsligt fann vi våra roller, tog returerna som vi skulle, sa Rebecca Alvidrez till JP:s Torbjörn Berlstedt efter matchen.

Alvidrez var, tillsammans med Bjällmark och Maria Nilsson, bäst i Brahe. Flera gånger var det hon som fick igång laget igen, med en snygg drive till korgen eller en assists till lätta poäng.

– Nu åker vi till Visby med större självförtroende, fortsatte Alvidrez. Vi vinner där, sedan kan allt hända!

Poäng, Brahe: Anna Bjällmark 20, Maria Nilsson 16, Ann-Sofie Dreij 12, Lisa Målberg 12 (9 returer, 6 assists), Rebecca Alvidrez 10 (10 returer, 5 assists, 5 steals), Malin Westin 7, Petra Sjögren 3.

Kvartsfinal 2: 22/3 Visby Ladies – Brahe Basket 80 – 56 (1-1)

I den här matchen hade Brahe inte en chans. Visby satte press direkt, och drog ifrån snabbt utan att damerna hade en chans. Halvtidsiffrorna 47 – 20 och slutresultatet 80 – 56 talar sitt tydliga språk. Det var ingen trevlig kväll i Södervärnshallen.

– Det bästa är att matchen är slut och att vi nu skall in i den tredje matchen, sa Johan Enbom till JP:s Thomas Gottfridsson efter fadäsen. Idag tappade vi ju hela vårt grundspel.

– Precis allt gick ju snett för oss idag, sa Anna Bjällmark. Jag vet egentligen inte vad som hände där ute på banan, men vi var steget efter hela tiden.

– Men en sån här rejäl utklassning räcker gott som tändvätska inför tredje matchen hemma på onsdag.

Poäng, Brahe: Rebecca Alvidrez 11 (10 returer), Lisa Målberg 11, Petra Sjögren 10, Ann-Sofie Dreij 9 (5 assists), Malin Persson 7, Maria Nilsson 4 (3 steals), Anna Bjällmark 4.

Kvartsfinal 3: 24/3 Brahe Basket – Visby Ladies 69 – 56 (2-1 till Brahe)

Som rubriken i JP dagen efter konstaterade: ”Brahe vågade vinna igen.” Kvartfinal nummer tre var jämn och poängsnål fram till fjärde perioden, då skyttet helt plötsligt funkade för Brahe, och man trampade gasen i botten. Maria Nilsson sänkte tre trepoängare under de avslutade tio minuterna, Lisa Målberg satte en, plus fem straffkast. Seger med 13 poäng, och semifinalplatsen låg och väntade bakom hörnet.

– Framförallt vinner vi matchen tack vare returtagningen, som vi vann med klara 44 – 23 sett till hela matchen, sa coach Enbom till JP:s utsände Thomas Bergkvist.

Det blev också comeback för Anna Dahlgren i Brahe i matchen, ett viktigt tillskott i jakten på SM-guldet, och hon gjorde det med den äran. Bäst på plan var dock Anna Bjällmark, i topp med 20 poäng.

Poäng, Brahe: Anna Bjällmark 20 (7 returer, 5 assists), Lisa Målberg 16 (8 returer), Maria Nilsson 14, Anna Dahlgren 6, Ann-Sofie Dreij 4, Malin Persson 3, Petra Sjögren 3, Rebecca Alvidrez 3 (12 returer, 3 steals).

Kvartsfinal 4: 27/3 Visby Ladies – Brahe Basket 66 – 79 (3-1, Brahe vidare till semifinal)

De 820 i publiken som försökte hjälpa Visby till seger lyckades inte störa Brahedamerna, som efter en lite trög inledning tog över matchen. Vid 10 – 8 till Visby gick Brahe över till en zon, vilket blev lyckat. 24 – 17 efter första perioden och 46 – 32 i halvtid.

– Härifrån kändes det som om det aldrig var någon fara under matchen, sa Johan Enbom till JP. Vi kunde ta bort deras anfallsspel, som stört oss under tidigare matcher, och var beredda på att spela direkt vid olika matchsituationer.

Som bäst var Brahe uppe i 25-poängsledning i tredje perioden. I den avslutande kvarten knappade Visby in något, men de hotade aldrig sina motståndare på riktigt. Brahe vann 79 – 66, och gick nu vidare till en semifinalserie mot Luleå Basket.

Poäng, Brahe: Lisa Målberg 22 (12 returer), Anna Bjällmark 16, Maria Nilsson 15, Rebecca Alvidrez 11, Ann-Sofie Dreij 6, Malin Persson 4, Anna Dahlgren 4.

Semifinal (vs. Luleå Basket)

Semifinal 1: 3/4 Luleå Basket – Brahe Basket 65 – 62 (1-0 till Luleå)

I första mötet med Luleå hamnade Brahe snabbt på efterkälken, Damligans nordligaste lag vann första perioden med 20-11, men i den andra, poängsnåla perioden knappade Huskvarna-laget in något.

De största triumferna kom i tredje perioden, när Brahe spelade bra basket och gick om till ledning med två poäng inför den sista perioden, 46 – 44. Men i fjärde blev Luleå och framförallt Katarina Andersson för tunga. Andersson slutade matchen på mäktiga 25 poäng och 15 returer.

I Brahe var det återigen Anna Bjällmark och Rebecca Alvidrez som stod för de stora insatserna, men den här gången räckte det inte hela vägen.

Poäng, Brahe: Anna Bjällmark 20 (7 returer, 4 steals), Rebecca Alvidrez 11 (10 returer, 4 steals), Ann-Sofie Dreij 11, Malin Persson 9, Lisa Målberg 5 (7 assists, 4 steals), Petra Sjögren 3, Maria Nilsson 3.

Semifinal 2: 5/4 Brahe Basket – Luleå Basket 71 – 61 (1-1)

Tillbaka på hemmaplan, och segern betydde inte bara utjämnat i semifinalen, utan också Brahe Baskets första vinst i en semifinal någonsin. Men den satt långt inne, efter att nerverna börjat spela damerna ett spratt, och en 19-poängsledning i tredje perioden blev två poäng en bit in i fjärde.

Ungefär samtidigt fick Rebecca Alvidrez sin fjärde foul, påpekade för domaren at det inte stämde, åkte på en teknisk foul och fick se resten av matchen från bänken. Många lag hade packat ihop under pressen och låtit Luleå ta segern. Men inte Brahe årgång 2003/2004. Istället sänker Brahe tre stycken trepoängare i anfallen efter varandra – två från Petra Sjögrens händer och en från Anna Bjällmark – och går upp i en trygg ledning igen. Ytterligare två poäng från Sjögren säkrade segern, och Brahe-spelarna kunde jubla ikapp med publiken i Sporthallen.

– Det är bedrövligt att det skulle behöva bli på det viset, sa Johan Enbom om den sena kollapsen till JP:s Thomas Bergkvist efter matchen.

– Men å andra sidan så vann vi matchen, kvitterade till 1-1, och det är ju det som är det viktigaste.

Poäng, Brahe: Anna Bjällmark 16 (5 steals), Lisa Målberg 16 (8 returer), Petra Sjögren 10 (11 returer), Rebecca Alvidrez 10, Malin Persson 8, Maria Nilsson 6, Ann-Sofie Dreij 5.

Semifinal 3: 7/4 Luleå Basket – Brahe Basket 77 – 72 (2-1 till Luleå)

Matchen uppe i Luleå började inget vidare för Brahe, men blev stadigt bättre och bättre, men tyvärr räckte det inte hela vägen fram. Luleå vann med fem poäng, trots att det var Brahe som avslutade matchen bäst.

– Vi är ett lag där alla behöver stöd av varandra för att lyckas, sa Enbom efter matchen. Nu vacklade några av oss i inledningen men innan allt var över stod vi upprätta och nu är vi mentalt redan på väg mot match fyra.

Det var ett något slitet Brahe som inledde matchen, vilket märktes i poängprotokollet. I halvtid hade Alvidrez, Målberg och Bjällmark bara lyckats göra 6, 4 respektive 2 poäng var. Istället var det Petra Sjögren och Malin Persson som höll Brahe i matchen långa stunder, och var nära att skrälla inför 1 192 åskådare i Pontushallen.

– Jag tycker vi fortsatt ska gå med SM-guldet som mål. Det är det självklara målet för oss, avslutade Enbom i artikeln i JP.

Poäng, Brahe: Petra Sjögren 19 (3 steals), Rebecca Alvidrez 16 (6 returer), Lisa Målberg 13 (5 assists, 3 steals), Malin Persson 11 (9 returer), Anna Bjällmark 10, Maria Nilsson 3.

Semifinal 4: 10/4 Brahe Basket – Luleå Basket 64 – 56 (2-2)

Fjärde matchen mot Luleå kom mitt under påskhelgen, och som Jönköpings-Posten skrev i sin artikel så fixade Brahe en riktigt påsksmäll!

– Det här var rätt kul, sa Johan Enbom till Göran Bäckström på JP efter den härliga vinsten.

Det var en jämn match, men hela tiden var det Brahe som ledde med några poäng, och vann alla perioder med ett, tre, ett och tre poäng respektive period. Med sex minuter kvar ledde hemmalaget med åtta poäng, men en 10-0 ”run” av Luleå gjorde att de gick om och förbi. Då var det återigen Petra Sjögren som steppade upp och sänkte en trepoängare som gjorde laget gick upp i ledning igen.

Fyra minuter kvar, och semifinal fyra såg ut att bli en riktig rysare. Då drog Luleå på sig två fouls, en avsiktlig och en osportslig, vilket gav Brahe fyra straffkast och bollen på sidan. Alla fyra satt där de skulle, och vips så ledde damerna med 59 – 52 efter en fastbreak lay-up från Anna Bjällmark. Till slut seger med 64 – 56, och en avgörande femte semifinal väntade i Luleå.

– Vi bara njuter just nu. Spelar bra basket, har gått längre än något Brahe-lag tidigare gjort i föreningens historia. Och nu åker vi till Luleå helt utan press, nu är det ju hemmatjejerna som har alla krav, allt tryck på sig inför 2000 personer på läktarna, avslutade Enbom.

Poäng, Brahe: Anna Bjällmark 17, Ann-Sofie Dreij 12, Petra Sjögren 11, Maria Nilsson 11, Rebecca Alvidrez 9 (5 returer), Malin Persson 4.

Semifinal 5: 13/4 Luleå Basket – Brahe Basket 78 – 86 (2-3, Brahe vidare till final)

Om fjärde semifinalen var en påsksmäll, så var den femte en bomb! Brahe åkte till Luleå och tvålade dit hemmalaget och avancerade till sin första SM-final någonsin!

– Det är sjukt, Brahe i final, sa en lycklig coach Enbom efter matchen. Makalöst!

Den stora hjältinnan i Brahe var Anna Bjällmark. Hon satte mäktiga 32 poäng på ett grymt säkert skytte, 10 av 12 tvåpoängsskott, 3 av 4 trepoängare och 3 av 3 straffkast. Luleå kunde inte stoppa henne på hela kvällen, och Brahe kunde avgöra i fjärde perioden efter tre jämna tiominutare.

– När vi behöver det som bäst så satte hon den, berömde lagkamraten Rebecca Alvidrez, som själv stod för 7 poäng.

Brahes historiska avancemang till SM-finalen var årets överraskning i Basketsverige. Luleå var ett slaget lag, och lagets coach Lars Johansson kunde bara gratulera finalisterna:

– En bitter förlust. Men jag tycker aldrig att vi kom rätt in i den här semifinalserien och givetvis är det bara att gratulera Brahe som spelar klokt mot oss.

Poäng, Brahe: Anna Bjällmark 32, Petra Sjögren 16 (6 returer), Malin Persson 13, Lisa Målberg 10, Rebecca Alvidrez 7 (6 returer), Ann-Sofie Dreij 5, Maria Nilsson 3.

SM-Final (vs. Solna Vikings)

Final 1: 17/4 Solna Vikings – Brahe Basket 68 – 57 (1-0 till Solna)

– Första SM-finalen, det är härligt, sa Lisa Målberg till JP:s Thomas Bergkvist efter första finalen.

Brahedamerna hängde inte med huvudet trots förlusten. Istället såg de framåt. Brahe spelade nämligen jämnt med Solna stora delar av matchen, hade ledningen efter den första perioden men tappade det mesta under fem minuter i andra perioden. Solna tog kommandot, Brahe missade mycket skott, men ändå var det bara två poäng som skilde lagen i halvtid, 34 – 32.

Men i andra halvlek tappade Brahe ännu mer, och Solna vann till slut. Men nu väntade en spännande SM-final hemma i Huskvarna Sporthall. Och i Solnahallen var det redan en skön stämning, med en tillrest Brahe-klack som hördes betydligt mer än hemmasupportrarna.

Rebecca Alvidrez var bäst på plan för Brahe, och hennes drives till korgen och öppnande passningar fick Solna-publiken att utbrista i ”stoppa sjuan, stoppa sjuan!” ett flertal gånger.

Poäng, Brahe: Rebecca Alvidrez 14 (9 returer, 4 steals), Anna Bjällmark 14 (7 returer), Lisa Målberg 10, Ann-Sofie Dreij 7, Malin Persson 6, Anna Dahlgren 4, Petra Sjögren 2.

Final 2: 19/4 Brahe Basket – Solna Vikings 63 – 70 (2-0 till Solna)

Det var upplagt för basketfest i Huskvarna Sporthall, fullsatt och med extra stolar vid sidlinjerna. Och det kunde vart ännu fler, men brandmyndigheterna tillät inte ståplatser. Trots det kokade hallen, och Brahe inledde strålande och vann första perioden, 16-15. I andra perioden gick Solna om, men ledde bara med ett poäng i halvtid.

Rebecca Alvidrez var återigen lysande för Brahe, var överallt på planen var i det närmaste felfri under sina 32 minuter på planen. Hon höll sitt lag kvar i matchen när hennes lagkamraters skott inte satt där de skulle. Men när Anna Bjällmark blev utfoulad i början av fjärde perioden blev det för tungt för Brahe, och Solna gick för vinst. 63 – 70, och 2-0 i matcher till Stockholmslaget.

– Vad ska man säga, Solna är ett bra lag, sa Alvidrez efter matchen till JP. Men det är vi också.

– Vi hade helt enkelt inte det där lilla extra flytet under matchen, fortsatte Petra Sjögren. Vi spelade bra, var lika bra som Solna, men det är ju poängen som avgör matchen.

Nu väntade en tredje SM-final i Solna där Brahe var piskade att vinna, men det var inget spelarna såg som ett problem:

– Gör alla sitt bästa så vinner vi på onsdag. Vi ska spela match igen på lördag, sa Alvidrez.

Poäng, Brahe: Rebecca Alvidrez 23 (9 returer, 5 assists, 4 steals), Maria Nilsson 12, Ann-Sofie Dreij 11, Lisa Målberg 9 (8 returer), Petra Sjögren 6, Anna Bjällmark 2.

Final 3: 21/4 Solna Vikings – Brahe Basket 66 – 64 (3-0, Solna Svenska Mästarinnor)

…men det gick inte riktigt som Brahe-damerna tänkt sig, och ännu värre var att den tredje SM-finalen avgjordes i en allra sista matchsekunden, när Solna Johanna Axelssons skott slinker genom nätet samtidigt som signalen går, och Solna Vikings är Svenska Mästarinnor 2004!

– Jag har varit med om det här tidigare men jag kan lugnt påstå att man vänjer sig aldrig, sa coach Johan Enbom efter den tunga förlusten.

Annars var det Brahe som inledde matchen strålande med tre satta trepoängare på de sex första avsluten. Men som i de tidigare två mötena tog Solna över mer och mer och ledde i halvtid med åtta poäng. I tredje och fjärde kvartarna var det dock Brahe som tog kommandot igen, vände nästan matchen helt och hade 61-60 med några minuter kvar. Tyvärr ville dock ödet något annat.

Spelarna var nedstämda efter matchen, och silvermedaljerna var inte speciellt mycket värda just då, men Johan Enbom, som också blev vald till ”årets coach” i Damligan, försökte se det i en större bild:

– Ser man på säsongen som helhet så har det varit en fantastisk resa. Vi ha nått finalen för första gången i klubbens historia och vi har lärt oss mycket, inte minst på de här tre finalmatcherna.

Poäng, Brahe: Anna Bjällmark 15, Rebecca Alvidrez 13, Lisa Målberg 11, Ptra Sjögren 11, Ann-Sofie Dreij 6, Malin Persson 6, Maria Nilsson 2.

Och det är ju helt sant. Brahe Basket årgång 2003/2004 gick till final och blev tvåa i Sverige, det bästa resultatet någonsin i Brahes historia!

 

Isac Ericsson

brahebasket.se