Stopp när Brahe Röd mötte Bankeryd Basket i derby och seriefinal

13 april, 2017
Brahe Röd fick se sig besegrade hemma när matchen var färdigspelad mot Bankeryd i Smålands Div 2 Herrar med 55-80 (13-21, 14-19, 20-11, 8-29).
Matchen var inte bara ett derby utan gällde också titeln som seriesegare Smålands Div 2 Herrar. Båda lagen kom till sista matchen i serien med 2 förluster i bagaget, vilket betydde att även om Brahe hade vinst mot Bankeryd med 9p från förra mötet med sig, så gällde det att vinna för att bärga segern i serien.
-Vi hamnade lite efter redan i början. För att försöka komma i fatt försökte vi öka aggresiviteten i försvaret. Men vi hade svårt att freda 3-s området och korgen och samtidigt ligga tätt på deras skyttar. Detta gjorde att vårt försvar ledde till foul med straffkast. Det skulle senare i matchen visa sig avgörande. Samtidigt hade vi svårt att komma till bra avslut i anfall, mycket på grund av att vi stördes av motståndarens försvar. När halvtidssignalen ljöd så låg vi under med 13p. Men efter halvtidsvilan kom Brahe ut på planen igen och visade att än var denna match inte färdigspelad. Nu kunde vi försvara oss bättre och dominera den defensiva returtagningen. Samtidigt knäckte vi koden till Bankeryds försvar och bollarna började trilla i. Långsamt och metodiskt närmar vi oss i poängprotokollet. När sista perioden skulle börja var ställningen 47-51 och vi hade definitivt kontakt. Men tidigt i 4:e perioden fick vi börja betala av tidigare fouls och tillslut var 3 spelare utfoulade samtidigt som 2 spelar med 4 fouls. Till slut hade Bankeryd gjort 30p från straffkastlinjen. Samtidigt  mot Bankeryds zon lyckades vi inte i anfallet med skyttet utifrån. Vi gjorde endast 8p i sista perioden.
Dan Mazig var ”matchens lirare” i Brahe. Han som Guard ledde laget i anfallet under den stora upphämtningen under 3:e perioden och slutade som bästa poängplockare i hemmalaget. Men den spelare som dominerade planen denna kväll var Hugh Robinsson (20p), tidigare Brahe-spelare men nu Bankeryds solklara MVP.
Röda lagets poäng fördelades: Dan Mazig 11p, Rickard Rasmusson 8p, Merim Tokovic 6p, Adrien Mathieu 6p, Joakim Forsman 6p, Joonas Vaino 6p, Jonathan Asherov 4p, Mamoun Keirawan 3p, Mark Andersson 3p, Kevin Iman 2p, spelade gjorde också Fredrik Andersson och Kalle Cato.
Efter ha legat i seriems topp slutar vi nu som 3:a i tabellen. Men det viktigaste målet är uppfyllt: Vi har kvalificerat oss för spel i Basket 1:an. Nu ser vi framåt och börjar förberedelserna för kommande säsong; där målet är att ha ett utvecklingslag i Div 2 Småland och representationslag i Basket 1:an

-Two teams, ONE club…

Go Brahe! / Coach Niklas